Holt-tengeri fényterápia

Kezelés menete

Az UVB-sugarakhoz a bőr fokozatosan szokik hozzá, ezért a kezelések időtartamát lassan növeljük. A kívánt tünetmentes állapot eléréséhez szükséges kezelések száma a bőr típusától, és annak az UVB-fényre való reagálásától is függ.

Az eddigi tapasztalatok szerint a pikkelysömör és ekcéma bőrtüneteinek javulásához heti háromszori, általában 25 (folyamatos) kezelésre van szükség. Vitiligo esetében átlagosan 30 folyamatos kezelés szükséges ahhoz, hogy az újra pigmentálódás beinduljon. Ettől eltérő ritmus nem ad kielégítő eredményt.

Amennyiben egy kezelést elmulaszt, akkor a következő kezelési időtartam nem növelhető. Ha egynél több kezelést mulaszt el, akkor indokolt esetben a legrövidebb időtartamú kezeléshez kell visszatérni. A kezelés elhúzódása, hosszabb-rövidebb időre történő megszakítása az eredményességet csökkentheti. A kezelést követően – egyéni érzékenységtől függően 4-8 órán belül bőrpirosodás keletkezhet a bőrén. Ezek a tünetek néha még maximum 24 óráig fennállhatnak.

Kérésére szakorvosunk javaslatot ad. A férfiak nemzőképességére a kezelés nincs hatással. A keskenysávú, 311 nm-es UVB-fénykezeléshez kapcsolódó kutatások vizsgálták a több évtizeden keresztül kezelt betegek körében a daganatos megbetegedések gyakoriságát, s megállapították, hogy a nem kezelt lakossághoz viszonyított megbetegedési arány ugyanakkora, tehát nem magasabb! Az American Academy of Dermatology honlapján közzétett kutatások alapján megállapították: „A bőrrák kockázata nem nagyobb e kezelések eredményeképpen, mint például a napfény hatására.”

Holt-tengeri fényterápia

A 311 nm-es UVB-fényterápia nagy előnye, hogy semmilyen súlyos mellékhatással nem jár, nem károsítja a belső szerveket, s a bőrtünetek csökkentésével, illetve a teljes tünetmentesítéssel eredményesen hozzájárul a betegek fizikai és pszichés megterhelésének a csökkentéséhez. Az esetek 80-90 százalékában hatásos. A keskeny sávú UVB-fénnyel történő kezelés előnye másokkal szemben a terápiás effektus javulása és a mellékhatások csökkenése.

Az UVB-fénnyel kezelt bőrbetegségek ma még nem gyógyíthatók, csak tünetmentesíthetők: a bőr tünetek csökkennek vagy teljesen megszűnnek, azonban újból megjelenhetnek változó intenzitással. Fenntartó kezeléseket ajánlunk a tünetmentesítő kúra befejeztével, hogy a bőrtünetek ne újuljanak ki.

Az egészségügyi szoláriummal történő kezelés amellett, hogy biztonságos és rendkívül hatékony, kényelmes is, hiszen időtartama rövid, mindössze 10 másodperc és 8 perc között van. Mindez lehetővé teszi, hogy a betegek várakozás nélkül kerüljenek sorra. Az első vizsgálat során borgyógyász szakorvos határozza meg a besugárzások időtartamát és ütemezését, illetve a későbbiekben ellenőrzi a kezelés eredményességét.