Holt-tenger titkai

A Holt-tenger a tengerszint alatt 400 méterrel fekszik, sótartalma a többi tengerénél jóval nagyobb, sűrűsége nem tűr meg élőlényt benne. A holt-tengeri só összetétele eltér a konyhasóétól, nagy mennyiségben tartalmaz kloridot, nátriumot, magnéziumot és káliumot. Ennek oka az, hogy a Holt-tenger tektonikai törésvonalban fekszik, vizet elsősorban a Jordán folyóból valamint a környező hegyek kisebb folyamataiból kapja. Belé vezetnek a csatornák, elvezetése nincs, azaz nem létezik olyan folyó, amely a Holt-tengerből eredne. Így a beérkező, különféle ásványi sókat tartalmazó víz egyetlen úton képes eltávozni: párolgás révén.

Az innen származó só és iszap népszerű gyógytermék az egész világon. Hatását számos tudományos kutatás igazolta. Iszapja nagyon nagy mennyiségben tartalmaz ásványi sókat, nyomelemeket valamint találhatók benne szilárd növényi és állati eredetű anyagok és víz. Hatásait mindenekelőtt a psoriasis, azaz pikkelysömör kezelésében dicsőítik. Ez a betegség öröklődik, de stressz hatására fokozott mértékben jelenik meg. A bőr vörös, pikkelyes hámlásával jár. A holt-tengeri só és iszap a pikkelyek leválasztásával és a sebgyógyulás gyorsításával fejti ki gyógyhatását. Az iszap – és sókúra számos egyéb bőrbetegségben ( vitiligo, atopiás dermatitis, mycosis fungoides) és egyéb állapotban (reumás betegségek, asthma, egyéb légzőszervi betegségek, uveitis, azaz a szem üvegtestének gyulladása, magas vérnyomás, ishaemiás szívbetegség, bélgyulladások stb. ) hasznos, a legtöbben azonban kozmetikai célokra veszik igénybe.

 

Mit kell tudni a Holt-tengeri sókról?

Magnézium: véd a stressz ellen, és fontos szerepe van a testnedvek fenntartásához. Lassítja a bőröregedést és megnyugtatja az idegrendszert.
Kalcium: segíti a szervezet vízmegtartását, növeli a keringést, erősíti csontokat és körmöket.
Kálium: energizálja a szervezetet, segíti a bőrnedvesség megtartását, életfontosságú ásvány az intenzív sportolás utáni feltöltődésnél.
Bromidok: enyhítik az idegek izmok merevségét, lazítják azokat.
Nátrium: fontos a nyiroknedvek egyensúlyban tartásához.
További ásványok és nyomelemek: Erős méregtelenítő és salaktalanító hatásuk van